Sunday, May 13, 2012

buah pisang~~


salam & selamat semua..hehe
nak ty...sape kat cni suke makan buah pisang..angkat tgn mcm saye.. ;D




arrrggghh sedapnye....
korang suka pisang yg mcm mane...kalo nozi, nozi tak suka pisang yg ada bijik kat dalam tu...kalo mkn yg tu rasa mcm mkn kapur sirih je...haha

oooppsss...sy suka makan pisang jd sy ni 'kwn baik monyet' la ye..hahaha



xpe la...kami serumpun..ngeh ngeh ngeh....
makan pisang ni bnanyak khasiat taw..yg penting bagi kulit kite sgt la licin mulus dan bagai2 lage..hehe
jom terjah khasiat2 PISANG..yippiiiii

1.Menurunkan tekanan darah tinggi dan strok
Ia membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
2. Menurunkan kolestrol
Ia rendah dari segi kalori lemak dan sodium yang membantu menurunkan kolestrol.
3. Cirit-birit
Potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat cirit-birit.
4. Anaemia
Anaemia ialah penyakit kurang darah. Oleh kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
5. Kemurungan
Orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
6. Pening-pening
cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu.
Nota :
  • Pisang yang paling sesuai dimakan untuk menjaga kesihatan ialah pisang yang masih ada warna hijau di hujungnya.
  • Jika anda digigit nyamuk, gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang digigit.
  • Pisang boleh diberi pada bayi seawal usia 3 bulan sebagai makanan pejal kerana mudah dihadam.
so...JOM MAKAN BUAH PISANG BANYAK2...
nozi kat UKM ni x leh nk mkan bnyak pisang sbb 'kwn baik' si monyet tersangat la bnyak..hahaha


PEACE ^^




6 comments:

  1. sy suker sgt3 mkn pisang..xmkn nasi pn xpe..whooaaa!!!

    ReplyDelete
  2. kan...pisang mmg sedap3...:)) satu ikat boleh abis ke sorang2...kalo nozi sparuh ikat boleh abis sbb x larat nk masuk dah..hik3

    ReplyDelete
  3. ouhh! nice info!
    "Jika anda digigit nyamuk, gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang digigit"
    tak tahu lah pulak benda ni
    hehe

    dah letak ehh heartbeat .
    heartbeat ni macam nuffnang jugak lah
    awak daftar, then letak iklan heartbeat kat dalam blog
    bila ada orang klik nanti dapat duit
    4 sen je, tapii lama lama die banyak kan ?
    nanti dah cukup rm50, boleh keluarkan
    untuk tahu lagi lanjut, google pasal jana pendapat heartbeat
    kalau ade orang daftar bawah awak, awak dapat rm2
    kalau takkpaham jugak, komen kat post ni ok
    http://sayacikamal.blogspot.com/2012/05/cara-daftar-heartbeat.html?showComment=1336878840103#c1655779202749426752

    ReplyDelete
  4. anaemia erm..kena banyak makan pisang la lepas ni..nice info :D

    ReplyDelete
  5. ouhh dear, xkena bayar ape pun . .
    kite tak akan rugi ape
    biar lah tak ade sape pun klik
    mybe one day, ade jer yang klik ok
    even 4 sen, tapi kalau ade 10,000 orang masuk blog kita dan klik, dah berapalah kan
    meh kami klik heartbeat awak
    then g tengok akaun, naik takk 4 sen
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..okeh..thanks for the briefing.. :D
      mujur ade cik amal kite nie..hehe
      thanks again taw

      Delete