Friday, May 11, 2012

ADHD


Salam semua....
hari ni nak cter ckit kat korang pasal ADHD
Kalo korang nak taw ADHD/ADD ni ialah sejenis kekurangupyaan yg dialami oleh seorang individu yg mana individu sangatla hyper..nk senang kata tak boleh nak duduk diam langsung especially dlm klas..ssh nk bg tumpuan dalam kelas..
Jap2..korang mst tak taw ape itu ADHD kan??
hehhe..okey2..xpe..bia nozi bgtaw ye...
ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder

kadang2 ssh jugak nak menaksir sama ada seseorang itu alami ADHD atau tidak sebab mmg ramai budak yg hyper mase diorg kecik lage espcially kanak-kanak kan...
xpe2...simptom2 individu tu alami ADHD ade banyak..
Gagal memberi  tumpuan.
Gagal menjadi pendengar yang baik.
Suka mengelak, benci, dan tidak suka memberi komitmen kepada kerja-kerja yang memerlukan daya pemikiran.
Kerap terlupa dan kehilangan barang.
Selalu gelisah dan tidak duduk diam.
Suka menjerit, marah, dan lebih suka membuat aktiviti yang lasak dan merbahaya.
Tidak suka dipaksa dan menuruti perintah

Sebab berlakunya kekurangupayaan ini ialah : 

Genetikkaitan antara gen dan persekitaran dapat menyumbang kepada simptom ADD/ADHD
Faktor biologi
-ketika dalam kandungan dan selepas kelahiran
-jangkitan otak
-terdedah kepada bahan toksik
Faktor psikososial
-mangsa penderaan

Pendekatan yg kita boleh lakukan untuk mendidik individu yg mengalami masalah ADHD ini ialah 
( langkah di atas boleh diaplikasikan sape2 yg jadi guru pendidikan khas : dedicated to me too ;)

Mengenal pasti keunikan keperluan kanak-kanak
Contoh, guru menentukan bagaimana, bila, dan mengapa kanak-kanak itu sekali-kali lalai, impulsif, dan hiperaktif.
Memilih amalan pendidikan yang berbeza 
yang berkaitan dengan akademik arahan, intervensi tingkah laku, dan penginapan bilik darjah yang sesuai untuk memenuhi keperluan kanak-kanak.
Menggabungkan amalan-amalan ini ke dalam rancangan pendidikan individu (RPI) 
serta menyepadukan program ini dengan aktiviti pendidikan yang disediakan kepada kanak-kanak lain di dalam kelas.

Rawatan yang kita boleh lakukan untuk mengurangkan ke'hyperaktifan' individu tersebut ialah melalui :
Rawatan psikologi
1.latihan kepada ibu bapa.
2.Terapi tingkah laku.
3.Pendidikan psikologi.
4.Intervensi dalam bilik darjah
5.Terapi permainan.

p/s : ini ialah hasil perkongsian drpd pembentangn kawan2 seprjuangan saya untuk menjadi seorang guru pendidikan khas masalah pembelajaran :)
SHARING IS CARING ^^


2 comments:

  1. salam eh..platih guru jgk? sme la kte..:) semester brapa ye?

    ReplyDelete
  2. wasalam..aah..guru pelatih..sem 4...awak?english educator ke??

    ReplyDelete