Wednesday, May 23, 2012

Jom Join Bloglist Fatin Farina



http://kehidupankupelajarit.blogspot.com/2012/05/jom-join-bloglist-fatin-farina.html

salam sume..ni kali ke bape ntah nozi join segmen..hehehe
kalo sape mau join segmen ni plez klik link tu ye...
hihi...sekian

storyboard video tekno


Bilangan
Visual
Skrip/Narrator
Audio
Duration
1.
-
Kisah ini adalah rekaan semata – mata tiada kene mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia
-
45 saat
2.
-
-Al kisah bermula apabila seorang ibu menghantar anaknya ke sebuah sekolah
- ibu dan anaknya tidak dipedulikan oleh guru sebab guru sibuk bercinta cintun
( orang kata cinta pertama mcm ni lah)

-
2minit
3.
-
-Kerana terlalu asyik dibuai cinta pertama, RPH diabaikan
(ish ish ish)
Ali mamak (apa nak jadi)
2minit
4.
-
-Ke hulur ke hilir berteman cinta, pelajar merana kerja yang sama
-
1 minit
5.
Gambar patah hati
-putuslah cinta yang dipuja – puja
Toni Braxton ( unbreak my heart)
1minit
6.
-
- untuk mengubati kekecewaan hati, pelajar menjadi mangsa
-pelajar diraba di sana sini

2 minit

7.
-
-pelajar ,mengadu kepada ibu bapa dan bagi menegakkan keadilan, ibu menyerang guru ( maka jadilah perang dunia ke 3)
Ali mamak (apa nak jadi)
1 minit 15 saat
8.

-Akhirnya guru dipecat dan tammatlah sudah alkisah seorang guru kontroversi

2minit
9.
-
Pengajaran daripada kisah ini ialah
-kita perlulajh bersifat mesra dengan ibu bapa, tidak mencampurkan urusan peribadi dengan urusan di sekolah, kita perlu batas2 antara guru dengan pelajar, bersikap tenang menghadapi kerenah ibu bapa
-
2minit

Monday, May 21, 2012

SMK Pantai Sepang Putra, Sepang


salam...dah bape ari bru tak update blog..ari ni nak update la ckit..hehe
korang bace tak tajuk post nozi tu...ahhhhh..kalo nak taw nozi ngan kawan2 nozi yang amik masalah pembelajaran pergi sekolah sepang putra tuk buat penilaian guna senarai semak yg sy ngan kawan2 buat..memang best la.... jom terjah kat bawah ni...hehe


HAK MILIK NOZI JGN DICOPY YE... ;) 




   

ni partner saya mase buat penilaian ni...cikgu murni


best sgt mase pegi sekolah ni...walaupun bnyk jenis penilaian kene buat tapi alhamdulilah pelajar pilihan kami ni sangat baik budaknya
friendly orangnye bile kita dah bckap dgan dye...tadi mase tgah buat penilaian ktrg take a break la kjap..birak2 ngan dye..dye nak salam ngan nozi pastu tibe2 dye nak cium tangan nozi..
mula2 nozi tkejut la..nozi try tarik tgan nozi...heheh( sbb tkejut ckit)...
last2 nozi bg je dye cium tgn nozi..hehe( tacing la plak mase ni plus tharu)...

pastu plak cikgu2 kat cni sngat la sporting...mmg best la...alhamdulilah..
pstu before kotrg nak balik..and before g mkn2 ckit kat kantin..3 org plajar ni bt psembahan tuk ktrg...TACINGNYE...aduhhh...
slh sorang yg bt psmbahan tu pljr yg jd responden tuk penilaian nozi ngan partner nozi tu..ohhhh lupe..plajar india ni namenye saravanan..kalo nak taw sara ni ketua kelas..sgt garang kalo dye tension..hehe
tapi tadi dye oke je..asik ckap..terima ksih..oh sorry...mmg mesra bdak ni..hehe

yg jadi ketua yg bt psembahan tadi bdak yang tahap dye tinggi dri sara...bdak laki tu nama dye shafiq...
dye nyanyi lagu aku orang kampung...one nation emcee nyanyi tu..hehe..mmg best la suara dye..
tapi syngnye sbb syok sgt tengok dgr dye nyanyi x ingat nk amik gmbr...
sbb nozi ngan kawan2 lain tgah syok btepuk tgn sambil dye nyanyi...

ok last but not least...ni gmbr yg nozi ngan kwan2 amk bnsama guru2 ngan plajar penddkn khas mslh pmblajaran SMK Pantai Sepang Putra, Sepang...
insyaALLAH kami datang lagi... :))




Saturday, May 19, 2012

stay up


salam sume....zzzzz
ngantoknye....nasibla sebab nak siapkan esaimen yg tengah beatur menunggu giliran....
hebatla..masih ade masa nak update blog..ahaksss..
perlu update untuk refresh otak skjap..haha(alasan je tu)

mata ni ase ,macam haiwan di bawah je..haha


hehehe..pagi tadi solat subuh tengok mata YA ALLAH..dgn merahnya pastu dengan lingkaran hitam kat mata..aduyaii..
tak pe la...bak kata pepatah...
susah susah dulu brsenang senang kemudia..hehehe
bagi yang stay up nak siapkan esaimen tu jom la kita sama2 stay up...
tadi pon akak nozi msj suh buat qiamulai.... dan wowww..dye kate tak tido lge ke
pastu biase la bg nasihat ckit..
jgn slalu stay up...jaga kesihatan..nat sakit plok..
i'll try to do what she told me..hehehe
ok salam pagi sume...

Wednesday, May 16, 2012

Sira LABU + lada solok




nyam nyam sedapnye....
korang penah makan sira labu nih..kalo org bndar mungkin x taw ape bnda ni kan
haaa...kalo korang nak taw ni la labu yg da di sirakan....
2 bln lpas mase knduri kak nozi, knduri buat kat umah makcik kat kuantan..mak nozi buat la sira labu nih sbb nk kekalkn msakan org besut ganu...tengok2 mase knduri nak abis, mkcik bgtaw sira labu da totally abis sbb ramai jemputan kate sangat sedap makan benda ni..1st time diorg makan sira labu nih..ahhhhh satu lage makanan, lada solok 


jemputan yg dtg kenduri suka makan saje makanan ni..tp memang bnda ni sedap makan BEGITU SHJ lbh lage yg sira labu tuh...
dis are my favourite foods..arrggghh..terliur pulak rse
nat balik nak suh mak nozi masak la sbb air tangan ibu lage bernilai dr air tgn nozi..hik2
salam sume :))

Buah Delima


salam petang sume....



korang taw tak buah ape tu..korang suke makan tak buah ni....kalo nozi, nozi sngat suke makan buah ni sbb dye sangat la sedap dan sgt bnyk khasiat..nozi da addicted mkn buah ni sbb kat umah nozi ada tanam pkok buah ni..jadi kalo musimnya, alhamdulilah sungguh nikmat makan buah ni...meh nozi cter serba sdikit psal buah ni..
jom TERJAH:



Di antara potongan ayat yang terdapat di dalam al quran seperti berikut:,
"Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima," [Surah al Rahman ayat 68].
 
Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Sudah tentu jawapannya buah delima mempunyai pelbagai khasiat.

Buah Delima terkenal dengan nama 'superfruit' mengandungi antioksidan yang tinggi,terdiri dari asid ellagik yang baik untuk melindungi kalenjar prostat, payu dara, organ paru-paru dan jantung atau sistem kardiovaskular.

Kajian menunjukan buah delima boleh memusnahkan sel kanser payu dara tanpa memudaratkan sel sihat dan menghalang sel kanser payu dara membentuk. Kajian keatas tikus makmal juga membuktikan delima mampu merencat pembentukan kanser paru-paru, melambatkan pertumbuhan kanser prostat. Dalam kajian yang melibatkan 50 pesakit kanser prostat, pengambilan delima mampu menstabilkan aras PSA.

Pengambilan buah delima boleh menghalang pembentukan plaque daripada melonggok dalam salurdarah arteri, mengurangkan aras kolesterol jahat dan meningkatkan aras kolesterol baik. Delima boleh menurunkan tekanan sistolik sehingga 5 peratus. Fakta ini amat membantu dalam pengawalan penyakit jantung atau sistem kardiovaskular. 

Kajian juga menunjukan buah delima boleh mencegah penyakit nyayuk atau penyakit Alzheimer. Dalam satu kajian tikus yang dibiak untuk mengalami penyakit Alzheimer setelah diberi delima dan didapati plaque amiloid dalam otak tikus itu kurang dan melaksanakan tugas minda lebih cergas berbanding tikus kawalan.

Beberapa kajian menunjukan delima boleh mengurangkan pembentukan plaque gigi, mencegah kemerosotan rawan dan menghalang radang sendi. Pengambilan delima oleh ibu mengandung boleh melindungi otak daripada rosak selepas tercedera.

Nozi sure kalo korang makan benda ni msti syok punyer...
kalo x penah makan lage buah delima, terjah2 la kat kedai buah mane2 cari buah ni..tp mahal ckitla kot...dan kalo korang nak taw jgak, daun buah delima ni sesuai tuk org yg kene crit brit..
korang makan je daun buah delima nih..tapi sgt la pahit..
kalo nak perut cepat baik moh la makan benda ni...
dah trbukti sbb dlu kalo nozi kene CB , mak nozi suh makan daun buah delima ni la..
ape lage, nozi makan pastu nak boleh telan daun ni YA ALLAH sangat la kelat rasenye...
hhehe..nat korang boleh cube kalo kene CB
hehehe...
SELAMAT MNCUBE ^^


cantik kan warna buah delima ni
oK SALAM...