Sunday, April 29, 2012

KULIT buku...








salam semua..boleh x nozi nak mintak tolong kat kawan2 spy komen gmbar2 di atas..bnding mane korang rase lage menarik, cntik & kemas..hehehe
x taw nk plih yg mane satu
komen korang akan dpt mmberi ilham kat nozi nk pilih yg mane satu
salam semua ^^



NAMA : NORZIE CHE NORDIN
NO MATRIK : A134610
TUTOR : RABU ( 8AM - 10AM)
PENSYARAH : MEJAR JASMY ABD RAHMAN

10 gambar alat teknologi berkaitan dengan pendidikan khas




1. 






Intel telah memperkenalkan Intel Reader iaitu alat yang mampu mengubah teks tulisan menjadi teks digital dan  suara. Ia mempunyai paparan skrin 4 inci dengan kamera 5 megapiksel untuk mengambil gambar dari bahan bercetak seperti buku. Pengguna hanya perlu memegang Intel Reader di atas halaman yang ingin dibaca, kemudian ia akan mengambil gambar dan mengubah halaman tersebut kepada teks dengan huruf yang boleh diperbesarkan atau mengubahnya kepada suara. Dengan 2 GB storage, ia mampu menyimpan 600 snapshot halaman yang diimbas dengan 2 halaman per snapshot. Alat ini ditujukan untuk mereka yang mengalami kesukaran untuk membaca dan yang mengalami masalah penglihatan .


2. 



 Jam tangan yang boleh menerima SMS ini bernama Citizen i:Virt M Bluetooth Watch.Ia telah direka oleh Citizen,sebuah syarikat pembuat jam dari Jepun.Jam tangan ini berhubung dengan telefon bimbit melalui Bluetooth dan pengguna tidak perlu mengeluarkan telefon bimbit dari poketnya untuk membaca mesej.Jam tangan ini hanya digunakan bersama telefon bimbit Softbank dan disney. Ia dapat memberitahu pengguna tentang panggilan masuk,mesej teks baru,membaca mesej teks,SMS,e mel dan berita RSS .


3. 






Alat yang dinamakan Soundlens ini boleh membantu bagi individu yang mengalami masalah pendengaran di mana alat ini mempunyai ciri – ciri yang bagus seperti bersifat digital, tidak dapat dilihat dengan pandangan sepintas lalu dan sepenuhnya diprogramkan mengikut kesesuaian umur pengguna. Keistimewaan yang lain bagi alat ini ialah mempunyai sistem suara IQ, kadar bunyi sesuatu suara dapat dikurangkan dan sistem pertuturan yang direka khas khusus untuk menapis suara atau bunyi yang dihasilkan. Berikut ialah bahagian – bahagian alat ini dan fungsinya :
a) ‘pure wave feedback eliminator’ – mengurangkan bunyi bingit yang menganggu untuk alat ini berfunsi dengan baik
b) Invisible in the canal – dilengkapi dengan sistem bantuan pendengaran dan membantu pemakai memakai alat ini dengan selesa tanpa dilihat oleh orang lain
c) T-remote control – digunakan untuk membaiki atau membetulkan ‘setting’ menggunakan telefon touch - screen

4. 



Sound-Bite bekerja dengan memanfaatkan teknik konduksi tulang untuk membesarkan suara. Teknik ini mulai sering digunakan untuk membantu masalah pendengaran berkomunikasi. Telah terbukti bahawa tulang sangat baik dalam penyampaian suara dalam tubuh.


5. 





Renault Twizy, Sebuah lagi kereta bandar ultra kompak yang mendapat perhatian di Paris baru-baru ini ialah Renault Twizy yang kelihatan seperti motosikal berbumbung dengan empat roda. Kereta ini mempunyai dua tempat duduk dengan tempat penumpang berada di belakang pemandu dan mempunyai 31 ruang kotak kecil di bawah kerusi belakang yang boleh dipertingkat untuk diletakkan dengan beg beli-belah atau beg suitcase.

Kereta dengan berat 450 kg, termasuk berat bateri 100 kg ini mempunyai motor elektrik 15kW dan kelajuan maksimum 75 km/j . Kereta ini boleh dibawa sehingga jarak perjalanan 97 km bagi sekali caj.

6.





Dinamakan EN-V (Electric-Networked Vehicle), kereta ini berupaya membuat pusingan 360 darjah, bergerak sehingga 25 bsj dengan menggunakan kuasa beteri. Bagi individu yang mengalami masalah fizikal seperti tidak boleh berjalan, boleh menggunakan kenderaan ini menggantikan kerusi roda di masa depan.

7. 



The Snail merupakan sebuah alat untuk membaca tulisan Braille yang bekerja dengan cara disentuhkan melewati huruf – huruf Braille. Kemudian, hasil Scan akan didengarkanmelalui speaker yang ada pada Snail ini. Konsep ini dibuat oleh Won Kook Lee. Fitur lainnya ialah kemampuan untuk merakam hasil scan kemudiannya memutarkan kembali pada waktu lain. The Snail juga dilengkapi dengan bluetooth headset.

8.
bBraille Touch pertama kali telah diperkenalkan dalam acara Abilities Expo-Atlanta 2012  pada 11Februari 2012 di Georgia World Congress Centre.

9. 




Sekumpulan saintis dari Sandia National Laboratories, Livermore, Calif, telah mencipta sejenis kanta sesentuh yang mempunyai peranan yang sama seperti mata bionik. Kanta sesentuh yang memiliki litar-litar elektrik ini telah selamat diuji ke atas arnab. Satu cabaran dalam penghasilan kanta sesentuh seperti ini ialah mencari atau menghasilkan jenis logam yang sesuai digunakan untuk membuat litar supaya tidak berlaku kenaikan suhu pada litar yang boleh memudaratkan sel-sel mata. Para saintis berharap teknologi kanta sesentuh ini mampu memberi penglihatan luar biasa kepada manusia pada suatu hari nanti. Terdapat banyak ruang di dalam kanta sesentuh ini yang boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan keupayaan dan fungsi kanta sesentuh tersebut. Antara peralatan yang bakal dimuatkan termasuklah sistem radio berfrekuasi dan sel solar untuk mengaktifkan sistem elektronik di dalam kanta tersebut. Dengan adanya teknologi kanta sesentuh seperti ini, teknologi mata bionik dan penglihatan luar biasa mungkin bukan lagi merupakan suatu perkara yang mustahil.

10.




Alat ini dapat menukarkan format tulisan ke dalam Voice, dengan kaedah mengenalpasti jenis tulisan yang ada kemudian disesuaikan dengan peti simpanan suara mereka untuk membentuk sebuah kata mengikut susunan karakternya dan dirakam menjadi sebuah narrative voice yang  boleh dinikmati. Bayangkan hanya dengan men-scan akhbar,  novel, atau buku lain ada boleh mendengar suara yang dihasilkan oleh alat ini. Jadi alalt ini agak sesuai digunakan oleh mereka yang mengalami masalah penglihatan.



NAMA : NORZIE BT CHE NORDIN
NO MATRIK : A134610
TUTOR : RABU ( 8 - 10)
PENSYARAH : MEJAR JASMY ABD RAHMAN































Wednesday, April 25, 2012

JIwang cikit~~ ^_^

Korang taw x...citer hindi yang sangat menarik minat noji ialah citer pe lage...ase2 korang dapat teka tak?
meh noji bagi jawpan pilihan
a)dil to pagal hai
b)Kaho naa pyar hai
c)Kuch kuch hota hai
jeng2...... pe jawapannya...

mestilah jawpannya A...hehehee
citer ni sangat la best...sampai noji menangis tengok cter ni
lebih2 lage mase kajol decide nak kawin cepat dengan salman khas..pastu shah rukh khas nangis sungguh sedih kajol buat mcm tu...
adoiiiii...sangat sedih..
kalo tengok dengan family boleh cntrol jgk nangis...x de la sampai hidung pon kuar hingusan tapi kalo tengok sorang2..mau x nye abis lengan baju basah, hidung pon merah,mata pon sakit sebab asik dok genyeh je...
layang sungguh2 ar cter ni..


dalam cter ni plak lagu yang paling best mase diorg tengah falling in love dan mase kajol nak tunang nagn salman khan tuh..hehe
satu lage mase kat summer camp tu..hehe..kan2 best lagu tu

cute pasangan khayalan nih...^^



hepy ending walaupun bengkak2 mata shah rukh khas nangis ;)

p/s: tengok banyak kali pon x apa!!!
assalamualaikum :))



Monday, April 23, 2012

gambar tekno dari botol terbuang

gambar yang ditunjukkan di bawah ialah sejenis alat tempat letak pelbagai jenis peralatan menulis khususnya..tapi alat ini juga boleh menjadi sebagai alat multi function di mana alat ini boleh juga digunakan sebagai tempat letak handphone..
sesetengah orang suka akan kekemasan bilik jadi alat ini boleh lah digunakan sebagai tempat letak barang-barang yang kecil seperti kerongsang,handphone,alat menulis dan sebagainya...

alat ini saya namakan sebagai 'multi-function accessory'...
sesuai juga dihadiahkan kepada kanak-kanak yang suka akan barang perhiasan yang kemungkinan akan dapat menarik minat mereka...



pandangan secara menyeluruh


pandangan sudut hadapan atas


pandangan sudut belakang atas


pandangan sudut hadapan


pandangan sudut belakang


pandangan sudut atas


pandangan dengan hiasan tali yang diangkat tanpa digantung


pandangan sudut bahan dengan tergantung


pandangan sudut bucu sebelah kanan


pandangan sudut bucu sebelah kiri


p/s ; multi function accessory ini saya buat sendiri untuk kursus yang saya ambil di universiti
anda rasa ok tak alat yang saya buat ni..??
hehe
ke simple sangat,,
tapi x pe la..
gambate
salam

NAMA : NORZIE BINTI CHE NORDIN
NO MATRIK : A134610
TUTOR : RABU( 8-10)
PENSYARAH : MEJAR JASMY ABD RAHMAN

gelak banyak~~~









assalamualaikum semua...salam sayang petang
ari ni saya banyak ketawa sungguh disebabkan pensyarah saya buat lawak...
macam macam lawak yang dibuat..
lawak yang dibuat pulok bersangkut paut dengan classmates saya..adoi....
tak tahan sungguh..sampai berair bijik mata dibuatnye

gigi besi,tunjuk cincin,menyapa...bnyak lage la topik lawaknye..subhanallah..
banyak sungguh gelaknye..
astaghfirullahalazim
;)

korang ade x lecturer korang yang suka buat lawak smpai korang menangis nangis..hehe
kalau ade boleh la cter kat sini..hehe
peace!!

Saturday, April 21, 2012

orang asli che wong~~~

hari ni da balik dari pkmpungan org asli..skjap je rase walaupn pegi 3 ari 2 malam..memang la tempat homstay x berapa selesa tapi skjap je luangkan masa bersama kaum orang asli che wong...
bila berjumpa dengan kaum orang asli che wong, macam - macam yang kepala ni fikir..kotor la, kenapa kehidupan mereka macam ni..takde prtolongan ke..tapi setelah diberi penerangan oleh abang2 guider kat sana, baru la saya paham mgapa keadaan mereka sebegitu walaupun pihak kerajaan telah menyediakan mereka rumah yg agak selesa untuk mereka tinggal bersama-sama....
tetapi bila fikir2 balik..betol jgk apa yg mereka buat tu sebab kaum mereka hanya tinggal sebilangan saje..dan kalau mereka tak jagenye dgn baik maka trhapuslah kaum mereka atas muka bumi ni...
tapi saya hanya harapkan yang terbaik buat mereka ;))





bersama pelajar sekolah rendah berbangsa asli che wong..they are lovely childrens ;)


control berani je ni..hehe ( dalam hati takut sbb 1st tyme)


bersama classmates yg ambk sama minor tuk fieldwork nih..mmg best


ooppppss...pegang baju dye je..hehe..
trpksa pegang sebab nat jatuh..bla gajah ni start moving, kita mgkin jatuh kalo x dduk betol2..tu pon kene warning kat abg tukang bwk gajah ni..pegang kuat2..hehe


p/s: setakat yg trmampu saje sy citer sbb kesempitan mase nk citer banyak walaupun bnyk sgt benda nak citer,..hehe 
assalamualaikum ^^

Wednesday, April 18, 2012

makanan ore besut~~~



saya seorang yg suka makan..hehe..sume orang pon suke  makan jugok kan tapi semua makan dlm kuantiti berbeza sebab semua orang nak jaga badan agar sentiasa cantik dan nampak tidak gemuk
betol x??
sbb tu la kat sini sayanak post jenis-jenis makann yg ore besut suko mkn...mgkin org yang tgah dlm proses menjaga badan pon boleh trmakan dgn pujukan saya bila tengok makanan yg perggggghhhhh..hehe (bagi saya la)


jom tengok


sedapnye....alllooooloooo kecur air liur ku tgk nasik nih..marvellous..korang penah mkn x nasik kerabu pantai timur..selalu yg ada solok lada nasik kerabu kelantan..ya allah..memang sedap...yg ada dlm gmbr ni memang sume cukup lengkap...ayam ada,daging bakar ada,telur masin ada...sume ade la....kalo korang nak rase,meh la dtng besut atau pon kelantan..kalo sekali korang cube, confirm kot korang akan teringat-ingat kat nasik kerabu dengan nasiknye yg bwrna biru...:))))) senyum lebar la korang ;P


ni lagi satu...bestnye lah..makan dengan tangan lagi sedap..memang perggghhh la....hehe


mesti korang da sedia maklum pantai timur trkenal dgn kropok lekor kan...memang terbaik la tapi kalo korang dtg sini, kene pandai la cari kedai yang memang peerrgggh kepok lekor dye...mmg korang sendawa ksyukuran sebab mmg sedap pon kepok lekor nih..heheh


korang penah tgk x sate mcm ni??sate mcm ni x de org jual kat kedai2 mcm org jual sate ayam yg biase korang tgk tuh..ni special punye yg selalunye pkcik2 yg jual bnda ni kat tepi2 jalan...diorg kayuh basikal tuk jual sate ni...sate ni pon slh satu favourite sy mse kecik2 dulu dan sekarang pn kalo trnmpk ade org jual sate ni, cnfirm sy beli..kalo korang trnmpk ade org jual sate ni, cube la korang rase...nyam2 ^^

sekian dulu tuk post kali ni..da ngantok da..sok nak pegi pahang pulak tuk keja lapangan minor..see u again ;)) assalamualaikum semua dan nite

tiba-tiba

tiba-tiba pulak ari ni saya nak mengepost benda baru kat blog nih....tapi x de idea la plak nak tulis ape eh...jap nak pkir dulu ye...
meh la kite bace satu citer lawak nih... jeng2... tajuknya 'guru kaunseling yg terlampau'



Salwa baru saja memulakan pekerjaan barunya sebagai seorang guru kaunseling di sebuah sekolah.
Dia sangat bersemangat untuk memberikan nasihat kepada pelajar2 di sekolah itu.
Pada masa rehat.. dia melihat seorang pelajar yang tengah berdiri seorang diri hujung padang sedangkan kawan-kawangnya yang lain asyik bermain di tengah-tengah padang mengejar bola antara satu sama lain.
Salwa cuba mendekati pelajar itu dan bertanya apakah dia ada masalah... Pelajar itu menjawab bahawa keadaannya baik saja.
Mendengar jawapan itu Salwa lalu meninggalkannya.
Beberapa minit kemudian Salwa memerhatikan lagi pelajar itu masih sendirian di tempat yang sama. Salwa kini yakin bahawa pelajar ini sebenarnya mempunyai masalah.
Lalu sekali lagi Salwa mendekati pelajar itu dan berkata penuh kelembutan...
"Apakah kamu mahu kalau saya menemanimu?"
Pelajar itu menjawab..
"Okey.. boleh saja...!"
Merasa bahawa pendekatannya berhasil Salwa bertanya lagi..
"Kenapa kamu berdiri seorang diri di sini?"
"Kerana ..." jawab pelajar itu dengan penuh kehairanan...
"... Sebenarnya saya adalah penjaga gol!"

 
rasa-rasa lawak tak???kurang eh..x pe..nat lain kali saya postkan citer lawak lain pulak ye... ;))


Wednesday, April 4, 2012

menari kali ke 2 dalam hidup

tidakkkkk...menari meletihkan...x suka x suka.,setiap pgerakan badan nak menari dah macam robot dah tengok...kaku semacam je..adoi...persembahan plus prtandinagn plok lpas cuti mid sem..naik cuti sem je lpas sehari teros buat persembahan dan brtanding...berikan aku kekuatan YA ALLAH YA RAHIM....

x taw la hari pertandingan tu mcm mane...x leh nak bayangkan...diri sendiri pon menari ntah apa apa...please la noji....yakin boleh punye tapi....arrggghh..still x boleh.. 
boleh x menari mcm ayam ni je..buat x tahu malu ckit..hahaha..x de la nak gelabah semacam je..hehe
ma, abah  tolongla noji ni...nak menari pon x reti.. bUT plez wake up!!!!
park shi hoo nk mnari ngan saye x..haha..kalo awak menari dgn saya barulah ade feel..hehe
sebab sy dah tergoda dgn kekcakan awak..hehe..peace;)))
p/s : just for fun ^^


KeSAYANGanku~~~~~




firdaus,farhan & cikin adalah mata air saya...lahirnya anak buah saya ni, saya sangat hepy sbb ahli keluarga saya makin brtmbah dan yang paling bt sy hepy ialah dah ada ahli keluarga laki-laki dlm keluarga saya..of kos la selain abah saya..hehe
so as conslusion they are my lovers ;))))